• wie ben ik
 • wat doe ik
 • mijn visie
 • vergoedingen

Praktijk Remco van der Wijngaart

Ik ben Remco van der Wijngaart. Ik ben geboren in 1969 en woon sinds 1987 met heel veel plezier in Maastricht. Ik werk sinds 1994 in de Geestelijke Gezondheidszorg en sinds 2003 als wettelijk erkend (BIG-geregistreerd) psychotherapeut en GZ-psycholoog.

Ik werk vooral met cognitieve gedragstherapie en schematherapie. Ik vind het belangrijk en prettig dat beide vormen van therapie bewezen effectief zijn zodat u weet dat u een goede therapie krijgt. Ik hou van het gestructureerde en doelgerichte van cognitieve gedragstherapie maar ik hou evenzeer van het menselijke, persoonsgerichte karakter van schematherapie. Voor verdere uitleg over deze therapievormen, zie "soorten therapie".

Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt) en het Vereniging voor Schematherapie. Ik was vice-president van de Internationale Vereniging voor Schematherapie (ISST) tussen 2016 en 2018.

Naast psychotherapeut ben ik ook eigenaar van Van Genderen Opleidingen BV, een instelling die opleidingen in schematherapie verzorgt.

Beroepsregistraties
 • BIG-registratie GZ-psycholoog (09052852425)
 • BIG-registratie Psychotherapeut (29052852416)
Praktijkregistraties
 • KvK-vestiging Praktijk Remco van der Wijngaart (52134865)
 • AGB code zorgverlener (94009878)
 • AGB-code praktijk Remco van der Wijngaart (94063309)
Lidmaatschap beroepsverenigingen
 • Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt)
 • Nederlands register Schematherapie Vereniging voor Schematherapie
 • International Society Schema Therapy (ISST)
 • Nederlandse Vereniging Gezondheidszorg Psychologie (NVGzP)
 • Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP)

Er ligt een kwaliteitsstatuut ter inzage op de praktijk waarin u gedetailleerd kunt lezen hoe ik de kwaliteit van zorg heb geregeld.

 

 

Wat doe ik

Binnen mijn praktijk behandel ik individueel volwassenen vanaf 18 jaar en ouder. Ik werk kort als het kan en lang als het moet.

Mijn werkdagen zijn maandag en/of dinsdag.

De rest van de week geef ik les in verschillende vormen van therapie in binnen-en buitenland.

Ik ben gespecialiseerd in de behandeling van
 • Angstklachten (oa: paniekklachten, sociale angst, straatvrees ed)
 • Dwangklachten (Obsessief Compulsieve Stoornis)
 • Stemmingsklachten (depressiviteit, gecompliceerde rouw)
 • Persoonlijkheidsproblemen zoals de Borderline persoonlijkheidsstoornis, Ontwijkende-, Afhankelijke of Dwangmatige Persoonlijkheidsstoornis.
Supervisie en leertherapie
Ik ben geregistreerd als supervisor bij de VGCT en de Vereniging voor Schematherapie en de Internationale Vereniging voor Schematherapie ISST. Ik geef supervisie en leertherapie aan mensen die bezig zijn met hun opleiding ( b.v. tot cognitief-gedragstherapeut, schematherapeut, psychotherapeut, GZ- of klinisch psycholoog). Supervisie is ook mogelijk buiten het kader van een opleiding.

Ik geef supervisie en leertherapie aan mensen die bezig zijn met hun opleiding (b.v. tot cognitief-gedragstherapeut, schematherapeut, psychotherapeut, GZ- of klinisch psycholoog). Supervisie is ook mogelijk buiten het kader van een opleiding.
Coaching
Binnen de praktijk worden ook coachingstrajecten aangeboden.
U gaat dan met u zelf aan slag door te kijken naar concrete situaties die u in uw werk, relaties of het dagelijkse leven, belemmeren.
Er is hierbij uitgebreid aandacht voor zelf-onderzoek en zelfreflectie. Wat wil ik werkelijk? Wie ben ik en wat past bij mij?
Daarnaast is de praktijk gespecialiseerd in coaching bij burn-out en eetproblemen (waardoor overgewicht)
(bij een eetstoornis wordt u binnen de praktijk doorverwezen naar een psychotherapie traject)

Mijn visie op therapie

Het kiezen voor therapie of het accepteren van een verwijzing naar een psychotherapeut is voor veel mensen een moeilijke keuze. U heeft al problemen en klachten maar om dat dan met een onbekende te bespreken is vaak extra spannend.

Ik vind het dan ook belangrijk het gesprek zo prettig en veilig mogelijk voor u te maken. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk om kwalitatief goede zorg te bieden. De behandelingen, methoden en technieken die ik gebruik zijn dan ook goed onderzocht en bewezen effectief verklaard.

Zo is de therapie wat mij betreft een voortdurende wisselwerking; ik doe mijn best om zo goed mogelijk naar u te luisteren, aan te sluiten bij uw beleving en tegelijkertijd bied ik methoden en technieken aan waarvan ik hoop dat u daarmee samen met mij aan de slag wilt gaan. Therapie is daarmee soms pittig en hard werken maar ieder gesprek zal wel iets opleveren waar u wat aan heeft.

Tarieven en vergoedingen

Om zorg vergoed te krijgen heeft u een geldige verwijsbrief van uw huisarts nodig.

Ik werk contractvrij
Ik werk contractvrij, dat wil zeggen dat ik geen contracten met Zorgverzekeraars heb afgesloten waardoor ik samen met u vrij blijf in het kiezen van de behandelmethode en de behandelduur. Contracten met Zorgverzekeraars hebben namelijk als nadeel dat de Zorgverzekeraar sterke invloed uitoefent op de duur van de behandeling en het aantal sessies dat vergoed wordt. Ze baseren zich in die keuzen niet enkel op uw behoeften maar ook op de financiele belangen die zij hebben bij de duur van therapie.
Wat betekent dat voor u?
Ook bij het contractvrij werken heeft u recht op een vergoeding. Dat heet dan vergoeding op restitutiebasis. Dat wil zeggen dat u de door u gemaakte kosten voor behandeling declareert bij uw Zorgverzekeraar. De hoogte van de vergoeding die u dan krijgt van uw Zorgverzekeraar is afhankelijk van het soort verzekeringspolis dat u heeft.
Hoogte van de vergoeding
Indien u een volledige restitutie-polis heeft dan krijgt u gewoon 100% vergoed van uw verzekering. Het is dan ook belangrijk dat u controleert of u een echte restitutie polis heeft. Dit kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.

Indien u een naturapolis heeft dan ligt het percentage dat u vergoed krijgt lager. Meestal vergoed uw verzekering dan tussen de 60% en 80% van het tarief dat is vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA). Wilt u weten hoeveel procent er vergoed wordt voor uw kosten, check dan dit bestand

Het stuk dat uw verzekering niet vergoed (de eigen bijdrage) is in principe voor eigen rekening.
Betaling
Een vergoeding op restitutie basis betekent dat de rekening rechtstreeks naar u verstuurd zal worden.
U kunt de rekening vervolgens zelf declareren bij uw zorgverzekeraar.

Het stuk eigen bijdrage (het gedeelte dat u niet vergoed krijgt door uw verzekering bij een natura polis), kunt u, indien gewenst, gespreid betalen.
Belasting
Het stuk eigen bijdrage is, afhankelijk van uw inkomen, aftrekbaar van de belasting. Let op, dit geldt voor het stuk eigen bijdrage en niet het eigen risico! Informeer hiernaar bij de belastingdienst.
Keuze zorgverzekering
Indien u kiest voor een vergoeding op restitutie basis, is voor u het meest gunstig indien u overstapt op een restitutie-polis.
Deze is vaak maar enkele euro’s duurder dan een natura polis.
Indien u de huidige verzekering wilt wijzigen of opzeggen dan dient u dat vòòr 1 januari van het nieuwe jaar te hebben gedaan. Bij opzegging van uw verzekering dient u vòòr 1 februari van datzelfde jaar een nieuwe verzekeraar te hebben gekozen.


De meeste zorgverzekeringen bieden naast natura polissen ook restitutie polissen aan. Vaak is hierdoor volledig overstappen op een andere verzekering niet nodig, maar moet u alleen uw polis veranderen. www.zorgvoorkwaliteit.nu
Coaching
Wanneer u kiest voor een coachingstraject dan zijn de kosten voor eigen rekening. Het is echter wel vaak mogelijk om toch (een deel van) de kosten vergoed te krijgen.
Vaak zijn er vergoedingsmogelijkheden via:
 • werkgever
 • arbo-arts (bijvoorbeeld in het kader van een burn-out behandeling)
 • UWV (indien u een uitkering ontvangt)
 • de belastingdienst
 • uw zorgverzekering (via de aanvullende verzekering)
Voor een coachingstraject is geen verwijzing van de huisarts nodig. Ook is er geen limiet op het aantal behandel contacten.
Het tarief voor coaching is 125 euro per sessie (exclusief 21% BTW)
Supervisie en leertherapie
Neem contact op per mail om te informeren naar de mogelijkheden en tarieven van leertherapie en supervisie.